Експерти спорят кога за България е добре да приеме еврото. 1

...
Експерти спорят кога за България е добре да приеме еврото. 1
Коментари Харесай

Експерти в спор кога е добре България да приеме еврото

Експерти спорят по кое време за България е добре да одобри еврото. 

1 януари 2025 година - това е датата за приемането на еврото, към която България се стреми. Подобно желание е изразил служебният министър на финансите Росица Велкова по време на срещата с европейските си сътрудници предходната седмица. Експертите у нас показват, че инфлацията остава големия проблем за покриването на критериите за влизане в еврозоната. А занапред се чака да стане ясно ще има ли и референдум за единната евровалута, откакто при започване на април от „ Възраждане ” внесоха 590 хиляди подписа в поддръжка на допитването, при нужни 400 хиляди

„ Не би трябвало да има референдум за това дали да приемем еврото, тъй като е противозаконен и опонира на уговорките, които сме поели. Най-бързият начин, парадоксално да приемем валутата в обращение, е в случай че допитването се случи и бъде признато. На идващия ден хората ще се наредят пред банките да си извърнат левовете в нещо по-добро, тъй като България ще катастрофира финансово ”, изясни финансистът Левон Хапмарцумян пред Нова тв.

" Присъединяването към този стопански съюз - той не е финансов - е основно за нас. И колкото по-бързо се интегрираме, толкоз по-добре ще се живее в България ", безапелационен е финансистът Левон Хапмарцумян.

„ Категорично не съм склонен. Трябва да има референдум, тъй като това води до осведомен избор на цялото общество. Така направиха Швеция и Дания ”, отвърна икономистът Тодор Сапунаров.

„ Цялата рецензия против приемането на еврото е, че ще докара до огромна инфлация. Направих изследване на всички страни, които са го приели. В тези страни инфлацията е спаднала ”, съобщи тарши икономистът от „ Отворено общество ” Георги Ангелов.  

„ Критерият за инфлацията би трябвало да е изпълнен дълготрайно, а освен през последната една година. Приемането на еврото не е тест за който се приготвяме, отиваме, взимаме го и готово. Това е въпрос на нрав, на водене на дълготрайна политика ”, твърди основният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР